VAD INNEBÄR CE-MÄRKNING?
CE-märkning innebär att produkter har testats eller beräknats utifrån fastställda förutsättningar.
ÄR CE-MÄRKNING EN KVALITETSGARANTI?
Att en bullerskärm är CE-märkt medför inte automatiskt att det är en kvalitetsprodukt eller att den fyller de krav beställaren önskar tillgodose. Poängen med CE-standarden är att det skall bli enklare att ställa krav, då alla produkter har testats eller beräknats utifrån samma måttstock, men kraven måste preciseras för att kunna ge någon mening i förhållande till den produkt som levereras.
MÅSTE BULLERSKÄRMAR VARA CE-MÄRKTA?
Ja.
ÄR DET TILLÅTET ATT MONTERA IN ICKE CE-MÄRKT BULLERSKÄRM?
Nej.
FINNS DET UNDANTAG FRÅN REGELN OM CE-MÄRKNING?
Ja. En platsbyggd lösvirkesskärm behöver inte vara CE-märkt. Produceras däremot elementen i fabrik, skall skärmen CE-märkas.
VEM ÄR ANSVARIG FÖR ATT PRODUKTEN ÄR CE-MÄRKT?
Byggherre och leverantörer.
VEM KONTROLLERAR ATT LAGEN FÖLJS?
Boverket.
VAD GÄLLER OM BESKRIVNINGARNA I FÖRFRÅGNINGSUNDERLAGET ÄR VAGA ELLER OBEFINTLIGA?
Även om beställaren eller information i upphandlingsdokumenten inte preciserar att skärmen ska vara CE-märkt, är det ett ofrånkomligt krav att byggare och leverantörer skall leverera enligt gällande lagstiftning – och det är inte tillåtet att montera en icke CE-märkt skärm.
VILKEN STANDARD PRECISERAR KRAVEN CE-MÄRKNINGEN?
CE-standarden SS-EN 14388.
VILKA SPECIFIKATIONER INNEHÅLLER STANDARDEN SS-EN 14388?
CE-standarden SS-EN 14388 består av 14 olika standarder som var för sig innehåller olika nivåer eller graderingar och därtill hörande testprocedur och/eller deklarationer, varav beställaren bör ställa kravnivåer på flertalet av dessa. Det är viktigt att beställare eller föreskrivare preciserar vilken nivå som önskas inom respektive standard. Det sker ett fortlöpande arbete med att förbättra standarden SS-EN 14388.
HUR KAN BESKRIVANDE TEXTER BLIR TYDLIGARE?
En CE-märkt bullerskärm kan jämföras med en bil. Ställs inte prestandakrav är det omöjligt att jämföra och veta vad köpet innebär. Beställaren bör ställa kravnivåer på flertalet av de 14 standarder som ingår i SS-EN 14388. I vissa fall - t ex att ”Skärmen skall klara stenskott” - finns bara ett ”Godkänt” eller ”Icke godkänt”, men det bör ändå ställas krav på att skärmen genomgått testet.
VAD ÄR AKUSTISKA ELEMENT?
I standarden SS-EN 14388 används ”Akustiska element” som beteckning på den bullerreducerade delen av skärmen.
VAD ÄR BÄRANDE ELEMENT?
I standarden SS-EN 14388 benämns stolpar och bärande delar som ”Bärande element” (”Structural elements”).
VILKA KRAV BÖR STÄLLAS PÅ BULLERDÄMPNING?
Bullerdämpning delas in i Ljudabsorption och Luftljudsisolering (sammanvägt värde av absorption och reflektion – eller det som generellt betraktas som bullerdämpning). Oftast räcker det att ett område avskärmas från bullerkällan med en bullerdämpningslösning – t ex av en vägg som reflekterar ljudet. Behövs dessutom en bullerabsorption för att ljudet inte får tillåtas studsa från bullerväggen, kan väggen kompletteras med absorbenter. Bullerdämpningstestet görs med akustiska element monterat på stolpar enligt leverantörens anvisning – på samma sätt som skärmen skulle monterats i verkligheten.
Viktigt vid val av bullerskärm är också att den är tillräckligt hög. Lågfrekvent buller har en svängningsdiameter på 2,5 meter, så med en skärm på 2 meters höjd rullar bullret över skärmen. En lastbil med avgasröret på taket har en av sina bullerkällor 3 meter upp i luften. Oftast bör skärmen därför vara 3,5 meter eller högre för att uppnå önskad bullerreduktion. En bullerutredning kan ge svar på vilken skärmhöjd som krävs i förhållande till bl a terräng, vägens hastighetsbegränsning och bullerkravnivå.
- Ljudabsorption (Bullerskärm med absorbent, SS-EN 1793-1)
Testvärden anges i Kategori A0-A4, där A4 är bäst och dämpar mer än 11 dB i skalan DLα. A3 dämpar 8-11 dB.
Rekommendation: A4 (och ofta även A3) är extrem dämpning som är svår att nå och endast behövs i undantagsfall. Vid behov av bullerabsorption räcker det normalt med klass A2.
- Luftljudsisolering (Traditionell bullerskärm eller bullerplank, SS-EN 1793-2)
Testvärden anges i Kategori B0-B3, där klass B3 är bäst och dämpar mer än 24 dB i skalan DLR. Klass B2 ligger i intervallet 15-24 dB.
Rekommendation: En väl fungerande skärm bör dämpa mer än 24 dB, varför kravet bör vara klass B3.